Leksakslådeakuten

Våran organkemilärare är faktiskt ganska rolig, men militäriskt noga med tiden verkar det som. Idag har vi övat på att rita stolformen av cyklohexan. Det krävs övning för att få den snygg! 

Vi blev också uppmanade att köpa en modellåda för att bygga molekyler. Man får tom ha den på tentan så det kan nog vara en idé. Blir jobbigt med alla kirala och akirla isomerer annars. Om inte annat kan man ju roa sig med att bygga snyggaste och häftigaste molekylen om man har tråkigt. Säkert en bra leksakslåda för alla småbarn som hälsar på också!




Rollspelet gick helt okej, fast ja sa just inget men jag hann ju knappt tänka innan någon annan sagt det jag ville säga. Vi fick sluta tidigare också :D

I morgon ska jag ta blodprov, IGEN. Damen från labbet ringde i måndags. Tydligen hade det blivit strul med både det ena och det andra, fel på remisserna fel provrör för ändamålet...Men jag skulle iaf få gå före pensionärerna som brukade köa en halvtimme innan. Alltid något!


Nysattack!

Mina efterlängtade backintervaller har jag äntligen klarat av. Det var mindre behagligt! Vet inte om kortisonsprayen jag fått har börjat verka eller om jag lyckades dra in så mkt frisk luft att min näsa blev chockad för efteråt nyste jag, och nyste, och snorade i 2-3 timmar. Konstigt.

Vi började på Organkemin idag. Mastodontkurs inom att namnge, rita och förklara kemiska reaktioner för organiska föreningar (kolkedjor typ). Men det ska väl gå det med även om man måste läsa 500 sidor och vissa av dem flera ggr.

Igår hade jag panik över allting, matten, etikmomontet, kemin, livet. Min hjärna har inte fungerat rationellt den senaste veckan. Tror dock att problemet är löst nu så jag kanske kan bli normal igen.

I morgon ska vi ha rollspel gällande märkning av GMO-produkter. GMO = genetiskt modifierade organismer. Jag bävar lite för det då det inte är min starkaste sida att argumentera för saker och ting, och särskilt inte då det är ämnen man inte är så insatta i och det inte är ens egen åsikt! Vi ska nämnligen bara hux flux bli tilldelad en roll i morgon. Man får hoppas på ordförande så man bara behöver hålla i dagordningen.

Nej nu blir det kvällsfika och sovdax.


2009-10-26

Just nu önskar jag att jag hade ett annat liv på fler plan än bara skolan!

Segsöndag

Tur man skulle vrida tillbaka klockan inatt så man fick en timme extra!

ÄPS:en var kul men lite salta pannkakor..när det var slut bjuder tydligen seden att man går till Bergs och dricker knölpåk, så det gjorde vi. Det vart bara jag och Anna för Karin hade blivit krasslig. Senare mötte resten upp och efter ett tag skulle vi gå tillbaka till Draget. Fan vilken kö, stod säkert 35-40 min och väntade så man hann tappa sugen lite. Stannade till strax innan ett men sen var vi så trötta. Jag har tappat stinget på festfronten verkligen!

  

Vaknade relativt utvilad och har spendrat dagen åt att läsa hela rollspelskompendiet om genmodifierad mat. Känner så att försöka hitta på relevanta argumentationer för vilken roll man nu kommer få inte är min grej! Hade man inte bara kunnat få ett manus och läsa högt?

Framåt eftermiddagen blev jag sjukt trött och sov en och en halv timme. Hade jag inte riktigt tänkt mig.. Vågade mig inte på nån jogging idag, verkar som att det funkar i 2 veckor och sedan blir mitt lår på dåligt humör.

Kommande vecka ser inte så rolig ut så jag har bunkrat upp med matlådor nu! Kommer inte ha tid att laga mat. I princip klar med allt men inte ska väl saker och ting gå på räls? Öppnade köksluckan, ut ramlar en konservburk ananas, rakt ner i min min matlåda med ris som flippar runt och plötsligt är det nykokt, kladdigt, satans ris över hela golvet!!

Märks att det är fredag

Traskade bort till KTH-hallen efter vår matteövning på eftermiddagen (som vi btw satt som halva frågetecken på, men vi fick tillbaka matte-KS:n och jag hade 8/9 :D). Iaf så hade jag tänkt springa intervaller i en hemsk backe som finns bak i skogen och kände mig ganska taggad. Packar upp mina saker, klär av mig och inser att jag glömt tightsen hemma. Var bara till att klä på sig igen och gå tillbaka till t-banan. Kände mig något sur!

Blev inte några backintervaller utan 5 stycken 4-minuters istället. Gick förvånansvärt bra, om det är kortisonsprayen som redan gett resultat eller om jag var lagom pissed-off för att få ut maximalt får vara ett mysterium.

Ikväll blir det plugg för i morgon ska vi på ÄPS och sedan tentapub!


Läkarbesök

Infann mig 08.00 hos Söderdoktorn två gator ned, nära å bra! Förklarade mina problem men några polyper kunde hon inte hitta. Men röd i näsan och ena trummhinnan indragen så hon trodde jag var täppt i örontrumpeten. Har fått kortisonspray jag ska puffa varje dag i två veckor. Ska även få komma tillbaka och göra ett spriometritest för att se om det skulle vara nåt astmabesvär.

Hittills inga problem MEN det var ju det här med blodprov också, skulle kunna vara nåt allergiskt. Åkte ned till andra våningen och tänkte att stick i fingret har jag ju gjort förut, inget hemskt. Men så var det inte stick i fingret utan stick i armvecket och genast blev jag nervig, sprutor är ju uppenbarligen inget för mig har det visat sig tidigare. Men det kändes lugnt, jag undvek att kolla på mitt blod som åkte ur slangen, hon stack, det tog lite tid och hon tug ut nålen. "Jag fick inte ut nåt blod" och jag inser att proceduren måste göras om och på stört blir jag alldeles yr och får sänka ned stolen till liggande. Fan va fånig man känner sig, vet ju att det inte är nåt farligt men kroppen reagerar på egen hand. Sen gick det faktiskt bra!

Har tränat på eftermiddagen, pass för första gången här nere. 45 min core + 1 h aerobic. Coren var bra, aerobicen var lite trixig och både jag jag Cicci tyckte allt att hon hade lite konstigt upplägg. Vi kör ett block här, ett block där och sen lägger vi ihop allt hux flux...

Nu blir det studier och förhoppningsvis en tidig kväll där man inte behöver ligga vaken 2 timmar.


KS

Idag hade vi vår första KS i Analys i en variabel. 3 uppg, 1 timme. Var typ ingen som hann klart, inklusive jag. Men det ska nog ha gått bra ändå.

Vår första bioteknikkurs startade igår. Vi kommer komma försent till varenda föreläsning då vi måste kubba hela vägen upp till Albanova! Boken verkar grymt tråkigt! Massa text och inte så intressanta bilder just..

I vår tredje kurs Organisk kemi, där förväntar dom sig att vi ska släpa 3,9-kilos-boken till varje övning!! Har suttit ikväll och försökt rita skelettstrukturer för diverse organiska föreningar. Vilket kul höst detta kommer bli!

I morgon bitti har jag tid hos läkaren. Tänkte äntligen få klarhet i mitt svälld-i-näsan-hela-tiden-problem. Efter att mormor läst högt ur läkarboken om polyper tror jag helt klart att det är problemet! Men det är lugnt, bara ett litet kirurgiskt ingrepp under lokalbedövning, helt utan komplikationer. Jag förväntar mig att komma till skolan med bandage över hela näsan!


GodNatt.


19/10

Is having a downday..

Tur att min panerade fisk med potatismos blev god iaf!

Stiltje

Nyss var det kaos. Pappa har kommit ned och Axel och Kristin följde med. Vi var och käkade allihopa inklusive Joar på stammisstället Da Lugi två kvarter ner. Axel har fyllt fem, vid denna ålder medföljder det tydligen att man inte kan sitta still. Bilarna for hit och dit över bordet!

Kusin Daniel kom förbi också och hans tjej Da, så äntligen fick jag träffa henne. Vi traskade hem till mig för efterrätt och sedan hade jag velat slå Axel i huvet med nåt hårt! Han tror att hela världen kretsar kring honom och att alla anpassar sig till honom. Tillslut satte jag honom i soffan och han lyssnade tom, verkade visst skämmas! Men nu är det bara pappa kvar så äntligen lite lugnt och skönt :)

Lördagsaktiviteter

Halft död klev jag upp 10 i morse för att äta frukost, plugga och träna. Joar fortsatte sova som förväntat. Sprang runt Årstaviken i småregnet.

Åt en klen lunch innan vi åkte för att hälsa på farfar. Förbättrade där lunchen med blåbärsbulle och kaffe! Nu har vi ätit tacos och väntar på att klockan ska bli 21.15 när vi ska på bio. Bröllopsfotografen fick det bli. Vi har laddat upp med choklad, chips och cola. Tror min bror har allvarliga colabekymmer. Han kom i tisdags och är nu inne på sin 4:e 2-litersflaska!

Gårdagens besök i Edvins korridor var minst sagt internationell. En hel drös av människor med diverse nationaliteter, och de flesta var bra på lyset. Joar såg lite smått skrämd ut coh försvann ut med sin mobil. Jag har övat engelskan och tänkte väl varannan mening att "oj, nu lät det inte grammatiskt särskilt bra".

Är rätt sugen på att åka hem nån helg i november men det är ju så dyrt med tåget! Får avvakta och se framöver antar jag. Men en finmiddag med KÖTT skulle sitta fint!

 


Öl och snus!

Jag och Joar har däckat i sängen efter middag ute på restaurang. Även att man var tvungen att visa leg för att få köpa en öl. Jag skyller på brorsan :P

Ska nart dra vidare hem till Edvin och hans korridor som tydligen har fest ikväll. Måste bara vänta in Lisa först som ska få äran att sova på soffan min inatt!

Ola Magnell

Igår skrev vi kemitenta, det gick bra! Var klar efter 1½ timme och gick sen till gymmet. Gött när man hunnit med både och innan 12!

Åkte hem till lillebror som roade sig med att spela betapet. Vi åkte sedan in till stan. Joar kom ju ner hit utan jacka så diverse inköp var nödvändiga.. Gick först förbi kusin Daniels jobb och drack kaffe. Sedan luktade vi oss igenom hela sortimentet av herrparfymer. Min näsa sved och tillslut tog vi experthjälp av expediten. Jackfronten gick också bra :)

På kvällen hade jag dejt med min pensionerade platschef Lennart från Vålis. Vi var på spelning med Ola Magnell. Riktigt bra! Jag kände inte igen alla låtar men vad gör väl det när texterna är så bra. 


"När en vandring leder vilse, och vägen hem känns allt för lång
När vi till fullo tvingas inse, att vi ska skiljas åt en gång

Kom och sätt dig vid min sängkant, håll min hand en tyst minut
Kom och värm mig med din längtan, innan elden brunnit ut

När varje samtal sker på låtsas, och vattnet stiger runt vårt hus
När våra tankar täckts av mossa, och våra drömmar blivit grus

Kom och sätt dig vid min sängkant, håll min hand en tyst minut
Kom och värm mig med din längtan, innan elden brunnit ut"





Idag fick jag tillbaka min mattetenta, jag fick A! Glad Glad :D


Nervös?

Klart man är lite smånervig inför kemitentan i morgon. Men det känns faktiskt rätt bra. Helgen har varit totalt fri från plugget, från att ja sluta 12 i fredags ända till typ 12 igår. Helt otroligt skönt att ha gjort annat istället!

I morse tog jag mig hem till Anna. Hon bjöd på frukost att prat om diverse saker innan vi kollade igenom några saker i kemin. Sen vidare till centralen för att möta upp Joar. Vi åt nån slags mindre lyckad lunch, äckelpäckel-sallad för min del! Sedan var det dags för honom att åka iväg för mönstring. Han vill ju inte göra lumpen så hur löser man då det? Jo, man berättar för psykologen alla sina mindre bra grejer man varit med om så löser sig det hela väldigt simpelt ;P

Själv stack jag hem för att springa intervaller. Hehe, jag förstår varför man ska springa intervaller. Och jag kände helt enormt mycket att det inte är vad jag gjort på sistone!! Bedrövligt jobbigt..

Har hittat två själar här nere som är sugna på "öppet spår" bla Anna. Så idag har vi diskuterat även den frågan och kommit fram till att: klart vi tar oss i mål så klart vi ska anmäla oss. Blir till att sätta upp ett lite mer seriöst och genomtänkt träningsprogram tror jag bestämt.

12/10

Samma visa varje gång, det hade jag ju inte kunnat räkna ut på förhand?!

Har haft en mycket trevlig helg. Synd att allt tar slut så fort..


Lovely Friday!

Tänk vilken härlig känsla att vakna 07.10 av sig själv utsövd! Grymt skönt :D

Bara en lektion idag 10-12. Sen hem och softa..

I morgon är det n0llegasque!

Sjukhusbesök

Pappa ringde och sa att farfar ringt, och att han sagt att jag skulle ringa honom. Han åkte in på SÖS i söndags. Okej så det gjorde jag.

"Han visste inte hur länge han skulle ligga kvar där, så att jag visste vart han var"

Jag vet inte om jag misstolkade honom men jag tog det som att; snart dör jag så om du vill hälsa på så gör det snart. Blev ledsen men gick och hälsade på på en gång. Han var kanske inte så dålig som jag trott men låångt ifrån bra! Men men så är det väl..


Har haft huvudvärk sedan i lördags typ, labb idag = ännu värre! Gick därifrån och skulle helst ha viljat sova! Men i morgon är visst första föreläsningstimmen gästföreläsning. Lät iofs väldigt intressant med Läkemedelskemi men jag tar nog sovmorgon istället.


Måndag

Slappdag i skolan, först workshop inför labb...vi fick bygga egna atommodeller :D Sen kemiföreläsning.

Hängde i gymmet ett tag. Fikade sedan med Vålis-Tina, kul kul! Hon skulle till Grekland en vecka och sedan till USA under hösten..

Har lagat tråååkigt middag. Skulle va fint med ett restaurangbesök känner jag!


moshjärna!!

Vet att jag tänkte nån gång i natt att fan va ont i huvet jag har. Skitkul att vakna med samma känsla. Pluggade ett par timmar innan lunch. Sen jag gick på shoppingrunda och köpte:

termos
mikrolock
badrumsgrejjer

Hem igen och plugga. Tröttsamt efter ett tag så fastnade för lite blingbling-shopping över internet. Har precis lurat i Frida att uppsöka denna sida också :P

Men har fått rätt mkt gjort under helgen tycker jag. Inte bara plugg, igår bakade jag bröd och tog mig äntligen tid att sy in benen på ett par gamla utsvängda jeans. Funderade på bullbak idag men kom fram till att den idén inte var så briljant då jag kommer trycka i mig alla själv isf!


Slut som artist

Jag skulle kunna lägga mig å sova på fläcken. Men jag ska gå och handla kassler så jag kan laga makaronipudding!

Igår var jag och Karin på fredagspub i draget (kemisektionens lokal). Vi åkte dit på vinst och förlust, hade ingen aning vad vi borde vänta oss. Men det var faktiskt en del folk där, mest utbytesstudenter. Vi hittade några enstaka ur vår klass och de undrade varför vi kom så sent. Klockan var åtta. Har tydligen inte riktigt fattat att det gäller andra partytider som student. Börja sup direkt efter skolan och gå hem klockan tio!

Vi hängde iaf i draget en stund och gick sedan vidare till Treat. Där var det smockfullt med människor och man kan ju fråga sig varför man köar för att komma in på ett ölhak?? Det är ju inte som att det inte finns hundra andra.. Åkte hem kring tolv och sov sen gott :)

I förmiddags var jag på joggingtur. Min kondition har gått och gömt sig och jag blir skummert täppt i näsan så fort jag börjar röra mig. Skulle behöva tvätta tröjan så här efteråt, iaf snorärmen.

Fortsätter mitt kemitråkande (så du kan sluta läsa nu Klimpen) med att lära mig om kirala och akirala optiska isomerer. Men efter två timmar så känns nu mitt huvud som en blyklump.

Chemistry

Idag har Tore pratat om spektroskopi genom elektromagnetisk strålning med våglängder längre än det synliga ljuset. Mikrovågsspektroskopi, IR-spektroskopi och NMR "nuclear magnetic resonance". Med hjälp av NMR kan man tex räkna ut att molekylen paclitaxel ser ut såhär:



Jag är inte riktigt på det stadiet utan sitter här hemma och försöker rita hybridiserade orbitaler.

sp(3) och sp(2) och sp. Och kombinerar man två hybridiserade orbitaler så att de överlappar varandra så får man en sigma-bindning i jämförelse om man kombinerar två ohybridiserade 2p-orbitaler så får man en pi-bindning.


FINFINT



RSS 2.0